Samarbeten

Samarbeten

Östgötamusikens olika ensembler samarbetar ofta och gärna med externa parter, som till exempel körer, kyrkomusiker, amatörorkestrar, kommunala kulturskolor med flera. Har Du någon idé på samarbetsprojekt? Hör gärna av Dig till oss!

Här följer exempel på olika samarbetsprojekt under de senaste åren:

Nötknäpparen, Tavlor på en utställning och Törnrosa
Ett fantastiskt samarbete genomfördes under 2011 mellan Östgötamusiken och Linköpings Balettförening (och i vissa avseenden Arenabolaget), i och med uppsättandet av baletten Nötknäpparen! Marlene Jacobsson ansvarade för koreografi och instudering med de totalt närmare 150 involverade barnen och Ingvar Karkoff arrangerade musiken i balettens 23 akter för Östgöta Blåsarsymfonikers sättning. Fyra föreställningar gjordes, två skolföreställningar och två offentliga – och alla var fullsatta! 2012 genomfördes ett samarbete med motsvarande upplägg, denna gång i verket Tavlor på en utställning av Mussorgsky och i november 2014 framfördes en storslagen uppsättning av Tjajkovskijs Törnrosa.

Verdi’s Women (i Crusellserien 2014/2015)
I ett samarbete mellan Östgöta Blåsarsymfoniker, Linköpings blandade studentkör Chorus Lin och Vadstena folkhögskolas kör genomfördes i mars 2015 konserten Verdi´s Women, där kvinnorollerna i Verdis operor lyftes fram. Dirigent var Kaspars Adamsons och solister var Helene Ranada Matstoms, Mezzo och Ann-Christin Larsson, sopran. konferencier och ledsagare genom konserten var Karin Westberg. Körernas musikaliska respektive sceniska instudering gjordes av Anna Carin Strand och Karin Westberg.

Magnificat
En brassensemble ur Östgöta Blåsarsymfoniker samarbetade med Linköpingskören Chorus Lin och deras dirigent Anna-Carin Strand med bl. a. verket Magnificat av Fredrik Sixten. Fem konserter genomfördes i Ödeshög, Slaka och Linköping.

Berliner Requiem
I Kurt Weills Berliner Requiem för manskör och liten blåsorkester samarbetade Östgöta Blåsarsymfoniker med Linköpings Studentsångare på deras 40-årsjubileum. Hans Lundgren, tidigare Director Musices vid Linköpings universitet, initierade samarbetet och var själv dirigent.

Östgöta Kammarkör
Under senare år har vi haft flera uppskattade samarbeten med Östgöta Kammarkör. Bland dessa kan nämnas dels projektet A Sea Symphony 2010 med Crusellkvintetten, dels uruppförandet av stycket Rökstenen av Karin Höghielm. På FN-dagen 2013 framfördes även Karl Jenkins The Armed man i Crusellhallen under ledning av Hans Lundgren.

Förklädd Gud
I maj 2014 framfördes Lars Erik Larssons Förklädd Gud i en fullsatt Berga kyrka. Medverkade gjorde kyrkokörerna i Vidingsjö och Berga. Dirigent var Linn Björklid och solister var Ann Christine Larsson, sopran och Linus Flogell, baryton. Transkriberad oreksterstämma av Andrea Tarrodi för Östgöta Blåsarsymfoniker.

Amatörorkestrar
Under 2010 genomfördes inspirerande samarbeten mellan Östgöta Blåsarsymfoniker, Mjölby Stadsmusikkår och SAAB Musikkår.
Fler kör- och orkestersamarbeten
Under 2011 samarbetade Crusellkvintetten med Östgöta Kammarkör, Östgöta Brasskvintett med universitetskören Linköpings Studentsångare och båda dessa ensembler dels med kören Ad Libitum och dels i ett samarbete med Domkyrkans körer och orkestrar i en konsert med Bob Chilcott. Östgöta Brasskvintett har även samarbetat med Folkungaskolans musikklasser och Skeda-Slaka kyrkokör.

Höstlovsorkester
Sedan ett par år tillbaka bjuds ungdomar från länets musik- och kulturskolor in att tillsammans med Östgöta Blåsarsymfoniker delta i Höstlovsorkestern. Den sammanslagna orkestern bestående av våra professionella musiker och ungdomarna, under ledning av vår egen Hans Åkesson, repeterar under ett antal dagar på höstlovet och avslutar med konsert i Crusellhallen. Vår ambition är att detta, av ungdomarna och kulturskolorna, mycket uppskattade projekt ska kunna ha en fortsättning även under åren framöver!

Orkesterpop
En superlyxig barnshow med Mija Folkesson och David Shutrick tillsammans med Östgöta Blåsarsymfoniker. Vi spelar och sjunger sånger från Räkna med skägg och Mona Mastiff, kända sånger från SVT Barnkanalen. Sångerna har känslor som tema och många handlar om rädslor. Rädsla för sånt som är läskigt och rädsla för att inte våga. Det blir sånger som Om spöken fanns på riktigt, Tandem, Vrålhål, Flugan, Våran jord och Orkesterpops stora hit Disco. En kul och supersvängig föreställning där barnen inbjuds att delta i rörelse, samtal, bus och mycket sång. Orkesterpop framfördes hösten 2013 i Crusellhallen i Linköping samt i Gästisparken i Mjölby i juni 2014.

Hero4ever
I april 2014 var det urpremiär för en specialskriven familjeföreställning för Arenabolaget i samarbete med Östgötamusiken, skriven av Ylva Hällen, känd från SVT:s Barnkanalen. En spännande resa i spelets värld, där publiken involveras i uppdraget att befria blåsarna! Hero4ever handlar om musikens överlevnad, vänskap och fantasins fantastiska kraft. Herman eller Hero4ever som han heter i spelvärlden på nätet, flyr ofta in i spelets magiska värld. Här är han en hjälte som vågar allt! En dag när han som vanligt sätter sig vid datorn nås han av ett rop på hjälp från en flicka som heter Tromb. Blåsarna är i fara då den onda demonen Antimus som hatar musik tänker fängsla dem. Hero4ever beger sig till den Skimrande skogen för att rädda dem. Medverkande på scenen: Ylva Hällen, Henrik Ståhl och Östgöta Blåsar-symfoniker. Dirigent: Johan Larsson.

Musikaler m.m.
Östgötamusikens ensembler genomför allt fler samarbeten med barn från såväl förskolor som grundskolor i länet, exempelvis i musikalerna Vill du åka skidor nedför sopberget?, Blommor och skratt och Se mig. Dessa produktioner inleds med ett besök, ett så kallat ”intro”, där den aktuella ensemblen går igenom musiken med barnen och lärarna, vilka då också får noter, texter och övnings-cd för att kunna fortsätta öva på egen hand. Den dag det sedan är dags för konsert genomförs först ett genrep med barn och musiker och därefter görs en föreställning (eller flera), för skolkamraterna och/eller föräldrar, släkt och vänner. Dessa produktioner ger också skolorna möjlighet att involvera fler ämnen som slöjd, bild och drama, exempelvis för att skapa kulisser och rekvisita. Detta är möjligt att göra även med barngrupper utanför skolan, exempelvis inom kyrkan.

Festivaler
Under mars månad 2013 genomfördes mer än 80 konserter i Söderköpings kommun! En stor del av dessa var för och tillsammans med barnen på skolorna och förskolorna. Eleverna sjöng och agerade till exempel själva i olika musikaler – i samarbete med Östgöta Brasskvintett. Därutöver genomfördes bok-konserter, där musik blandades med berättelser ur spännande och roliga böcker i samarbete med bibliotekarien Marianne Wilhelmsson, överraskningskonserter med mera. Festivalen var ett samarbete mellan Östgötamusiken, Söderköpings kommun och Söderköpings kulturskola. Liknande festivaler har tidigare gjorts på Vikbolandet och i området Kimstad/Skärblacka.

Räddningstjänsten Östra Götaland
I ett samarbete mellan Östgöta Brasskvintett, Räddningstjänsten Östra Götaland och Linköpings kommun bjöds i januari 2014 och 2015 alla Linköpings barn i förskoleklass på föreställningen Heta låtar bland rök och sirener. Här fick barnen lära sig hur man kan förhindra olyckor och hur man ska göra om det inträffar en olycka. Viktiga områden som vi tog upp i föreställningen var vad man ska göra om det börjar brinna, vart man ringer och hur man ska bete sig på sjön. Barnen fick träffa riktiga brandmän, höra levande musik och dessutom se och höra instrument som de kanske inte kommit i kontakt med tidigare. Spelplats var Räddningstjänsten i Lambohov, Linköping.

Nya Munken
Ett exempel på skapande skola-projekt värt att nämna är skolorkester-projektet på Nya Munken i Linköping. Under 2011 utvidgades projektet till att även omfatta en skolkör! Projektet avslutades även denna gång med en konsert där Östgöta Blåsarsymfoniker och en professionell dirigent, Alexander Hanson, framträdde tillsammans med ungdomarna från skolan.

Artister och kompositörer i samarbete med Crusellkvintetten,
Östgöta Brasskvintett och Östgötabandet

Vi vill gärna nämna några av de artister våra ensembler samarbetat och samarbetar med. Här är några exempel: musikterapeuten Birgitta Andersson, Jojje Wadenius, Jan Allan, Lena Willenmark, Jeanette Lindström, Peter Asplund, Jens Lundberg (bandoneon), Bob Hansson, Sven Hagvil, Rolf Martinsson, Martin Bagge, Maria Olofsson, Ola Lager, Pontus Plaenge m. fl.

Föreningen Musik i Linköping (MIL)
MIL arrangerar varje år Östergötlands Musikdagar, där Östgötamusikens ensembler framträder i många olika sammanhang, på egen hand eller med gästartister.

Slaka-Musiken
I samarbete med Marie Länne Persson och Leader Folkungaland drivs EU-projektet Slaka-Musiken. Syftet med Leader-projekt i allmänhet är att stödja kulturverksamhet på landsbygden och med just Slaka-Musiken att samla in, tillgängliggöra och använda den unika folkmusikskatten från Slaka.
Ett resultat av samarbetet är boken ”Källan i Slaka”. Den finns att läsa i sin helhet här: Källan i slaka Man kan också lyssna på musiken här: https://soundcloud.com/slakamusiken

Sidan är under bearbetning.