blogg 21 april

Spännande tider. Nya tider. Allt har sin tid! Har du tid? Har jag överhuvudtaget tid?

En första arbetsvecka har gått på mitt nya jobb som länsmusikchef för Östgötamusiken. Vi alla har tjugofyra timmar på ett dygn, vare sig vi vill eller inte. Sedan väljer vi oftast vad vi fyller timmarna med. Efter att nu äntligen ha kommit igång i Linköping så inser jag att “detta kommer att bli spännande”. Jag har tjuvstartat jobba, före jag egentligen skulle börja jobba. I mars månad hade jag introduktion och överlämning med den gode Hans Lundgren. Hans har sedan september 2016 varit tillförordnad länsmusikchef och gjort ett olympiskt jobb på Östgötamusiken. Hans och jag har pratat om allt ifrån åttondelar till budget, det regionala uppdraget och konserter, vad som är på gång och vad som borde varit på gång. Kort och gott allting, samtidigt.

Förra året var ett speciellt år. Vi blev alla påminda om livet och dess sårbarhet när plötsligt Tomas Herrgårdh avled. Tomas var under många år en mycket omtyckt länsmusikchef. Jag fick möta Tomas vid ett tillfälle när jag som slagverkare vikarierade i Blåsarsymfonikerna. Jag minns honom som en mycket godhjärtad, varm och djupt engagerad chef. Hans goda ledarskap har satt prägel hos alla medarbetare, det kan jag tydligt märka trots att jag ännu inte jobbat så länge. Arbetsplatsen andas lugn och harmoni, mycket tack vare det Tomas gjort för Östgötamusiken. Vi kommer fortsätta att bära vidare den musikaliska facklan som Tomas tände och bar med stolthet. Det är säkert.

Veckan som gick innehöll personalmöte, möte med regionens och kommunens tjänstemän och politiker. Tårta för en medarbetare som fyllde 50, personallunch, träff med journalist, sammanträde på länsstyrelsen, programrådsmöte, möte med kulturskolechefer och förstås alla mail och dokument. Gamla och nya, glömda och gömda. Efter att ha jobbat i Marinens Musikkår i tjugo år så har sannerligen trumstockarna nu hamnat på hyllan. Ett tag till.

För er som inte känner mig så kommer här en ultrasnabb resumé. Född 1970 i Sollentuna. Utbildad slagverkare på Norges Musikhögskola och på Musikhögskolan i Göteborg. Gift med Anna, tre barn. Tegelhus. Liten öppen båt. Bor i Karlskrona sedan 1996. Veckopendlar till övernattningslägenheten på Parkgatan. Varit fackordförande och lagt oändligt med mötestid i riksdagshuset, vilket gav resultat. Gillar Mozart, Messiaen. Stravinskij och Steely Dan. Yellowjackets. Thin Lizzy. Förresten, tycker om det mesta. Och så vidare.

I höstas bestämde jag mig för att ta steget och prova något nytt. Våga eller inte våga, det var frågan. När jag sedan hade sökt och hamnade på anställningsintervju så insåg jag att “men, detta är ju min första anställningsintervju”, vilket jag sa till rekryteringsfirman. När det senare blev klart att jag fick jobbet så blev jag förstås glad, och riktigt taggad. Just nu är jag tjänstledig från Marinens Musikkår, en bra möjlighet man har som statligt anställd efter tjugo år.

På måndag är det möte på Musikaliska Akademien, tisdag samverkansmöte, onsdag träffar jag vänföreningens ordförande, torsdag möte med vänföreningen och förstås mera mail och kontrakt att skriva. Lite längre fram så möter jag musikchefskolleger, Svensk Scenkonst, kommunalråd, länsmiddag hos landshövdingen – och förstås – träffar jag den fantastiska personalen på Östgötamusiken som jag är lycklig över att få möta dagligen.

Spännande tider. Nya tider.

Peter Stolpestad, länsmusikchef