blogg 9 juni

 

Östgötamusiken jobbar vi med musik. Det är viktigt att tänka på, mitt i allt jobb som i mitt fall handlar om mycket annat just nu än toner, synkoper, fraseringar och legato. Musik, musik, musik. Det är vårt ledord som skall funka så bra som bara möjligt. Som före detta heltidsmusiker ser jag mig nu som en av medarbetarna som skall skapa gynnsamma och goda förutsättningar. För vad då? Jo musik. Utan fagotten, trumpeten eller flöjten så vore vår verksamhet ingenting. Vi som inte spelar skall se till att livsnerven fungerar, det vill säga att musiken ses och hörs av så många som möjligt. Men musiken ska inte bara fungera utan också beröra. Skapa en stämning, ge oss en känsla och förstärka våra uttryck.

Senaste veckan har jag blivit så imponerad av alla medarbetare. Trots att alla längtar efter semester så är det ett putsande och fejande in i det sista så att varje ton skall ge något extra för någon – in i kaklet hela vägen till midsommar. Jag har hört våra ensembler spela för barn i Rimforsa, för familjer i Boxholm och för skolelever i Linghem. På kontoret har vi börjat knyta ihop processen med att snart anställa en marknadsförare men även hunnit med ett tjugotal möten och annat smått och gott.

Det kommande spelåret har börjat ta ny form och de senaste namnen på listan av solister går inte av för hackor. Sopranen Kari Postma, tenoren Adam Frandsen och barytonen Audun Iversen. Det ni! Denna härliga trio kommer till oss i Linköping till konserten den 5/1, som vi döpt till La Traviata. Vi maxar också med dirigenten Giordano Bellincampi vid rodret. Detta härliga gängs sammanslagna cv blir som en lång roman som imponerar.

För dig som är ung, spelar blås, kontrabas eller slagverk och har höstlov vecka 44 så är du välkommen till vår Höstlovsorkester. Dirigent Hanna Ohlson Nordh.

Nästa vecka flyttar Blåsarsymfonikerna ut i det fria med konsert på Lilla Torget, Gyllentorget onsdag kl 12.00 och på Trädgårdsföreningen kl 19.00. Solist kl 19.00 är vänföreningens stipendiat, trumpetaren Ture Herrgårdh. Dirigent Emil Eliasson.

Dagen före våra musiker går på semester så avslutar vi med vår traditionella utflykt och lunch. I år drar vi till Sveriges Rundradiomuseum. Om du kan gissa var det ligger så är det bara att gratulera.

För mig några ytterligare veckor kvar till semestern. Jag kan inte annat än smålängta lite till hösten redan nu med tanke på allt spännande som är på gång.

Peter Stolpestad, länsmusikchef