blogg 8 maj

Så äntligen var det dags att möta världens bästa publik i Crusellhallen. Igår var det säsongsavslutning av Crusellserien. Trots att vädret var helt ok så fylldes salen och förväntningarna fanns i luften redan vid förminglet. Frida Modén Treichl, Miriam Treichl, Östgöta Blåsarsymfoniker, Chorus Lin med Anna-Carin Strand och dirigenten Hans Åkesson. Sing along hette produktionen och publiken fick vara med och sjunga i all sorts musik, från Wagner till Bernstein.

Efter några inledande veckor bestående av möten, avtal, mail och nätverkande så kändes det för min del som ett skönt tillfälle att få lyssna på den befriande klangen som bara en professionell orkester kan ge. Datorknapprande i all ära men klangen från våra musiker är det centrala i det vi gör och är det som ger energi och inspiration att driva verksamheten.

Jag fick tillfälle att som ny länsmusikchef presentera mig lite kort inför den härliga publiken samt även berätta om den kommande säsongen som går att läsa i tidigare blogg. Kan bara konstatera att för strax över 1000 kr så går det att teckna ett abonnemang bestående av sju konserter med högkvalitativ musik, ibland med oss själva och ibland tillsammans med gäster utifrån av högsta klass. En fotbollsmatch hos IFK Norrköping eller hockey med LHC kostar en slant. Lägg därtill ett par varmkorvar, matchprogram och några familjemedlemmar som vill hänga med så drar priset iväg. Hos oss får man säsongens höjdare till priset av två fotbollsmatcher där jag då räknar in familjen plus alla korvar. Spana in vad vi har på gång och vi hoppas du kommer till oss, med en enkelbiljett eller med ett abonnemang. Och du, bor du utanför Linköpings kommun så får du rabatt. Bara det.

På gårdagens konsert så delade Gerd Björklund, representant från vår vänförening ut ett stipendie till Ture Herrgårdh, trumpetare från Mjölby. Leif Wangin läste upp motiveringen och Ture tog glatt emot sin fina utmärkelse. Ture är en ung begåvad musiker och det skall bli riktigt spännande att följa hans musikaliska vandring. Stort grattis Ture! Du kommer som du redan vet bli engagerad i sommar med Blåsarsymfonikerna vid en utomhuskonsert, det ser vi alla fram emot.

Den unga generationen är enormt viktig i det arbete vid står i. Ett levande kulturarv har formats och utvecklats i generationer och med tanke på det är det för oss av största vikt att forstätta bära vidare vår musik tillsammans med unga människor. Vänföreningens fina uppmuntran hjälper ungdomar att utvecklas.

Förra veckan hann jag också med att vara på Svensk Scenkonsts branschdagar i Helsingborg. Ett perfekt tillfälle att som ny på jobbet få träffa goda företrädare för andra orkestrar och institutioner i landet. Några gamla kompisar, några nya bekantskaper. Alltid trevligt. Den här veckan några samtal och möten samt finputsning av kommande säsong och även sommarens konserter.

Sing along

Peter Stolpestad, länsmusikchef