blogg 28 april

 

Våra ensembler på Östgötamusiken levererar musik så det står härliga till. Efter två veckor på jobbet så känner jag att det här blir riktigt trevligt. Aktiviteten är enorm och samtliga har mycket på gång, hela tiden.

Jag pratar om Östgöta brasskvintett, det vill säga Jan-Åke Hermansson, Mikael Wittwång, Erik Rapp, Therese Hammarberg och Magnus Matthiessen. Vi har Crusellkvintetten, Nina Sognell, Bela Tarrodi, Dan Larsson, Andreas From och Katarina Andersson och så Östgötabandet som består av Pelle Anelid, Hans Åkesson, Lars Sehlstedt, Niklas Hakegård, Lars Hedlund, Mats Bergström och Olle Bohm. Det är dessa grymma hjältar som står för musiken, det vill säga kärnan i vår verksamhet, tillsammans med chefsdirigent Christoffer Nobin och bildar gemensamt Östgöta Blåsarsymfoniker. Vi andra, som skickar mail, letar högupplösta bilder och roddar instrument, det vill säga Eva Andersson, Katariiina Mathiessen, Frida Edstrand och Mikael Sehlstedt supportar så att allt skall fungera.

  • Är det någon som vet var projektorn är?
  • Trevligt att se dig. Har helgen varit bra?
  • Jag tror nog det vore bra med en större bild just där, faktiskt.
  • Jag ringer honom och kollar.
  • Hehe, kommer du ihåg han den där gamla pukslagaren, vad hette han nu?
  • Ey, har någon sett projektorn?

Ovan är exempel på samtal som pågår parallellt. Hela tiden. Det är härligt. Aktivitet och engagemang, precis som det skall vara. Ni kan ju fundera på vem av oss som letade efter projektorn.

Det man aldrig får glömma i en musikorganisation är att betoningen skall ligga på musik. Det är genom uttrycket i det vi gör, med instrumenten i fokus och med en ständig nerv att förmedla som gör att vi lever. När våra ensembler ovan ständigt möter ung publik, ger musik för alla och musicerar för mogen publik så knyts banden ihop med musikerna och folket, kreatörerna och medborgarna. Det är denna ständiga musikförmedling som är vårt uppdrag.

Nu vill jag trigga igång er lite, med en liten aptitretare som berättar om vad som väntar kommande säsong för Östgöta Blåsarsymfoniker. Sätt dig ner, håll i hatten. Vi inleder säsongen med Enigma, Christoffer Nobin, vår chefsdirigent lotsar oss genom Edvard Elgars Enigma, Andrea Tarrodis Ekon över Kongahälla, med orkesterns egna solister Katarina Andersson och Erik Rapp valthorn. Därefter Finländska pinnar, där Finlands sak blir vår och slagverksfrossa med Johan Bridger och Patrick Raab som solister i Broströms Theatron samt även Linköpings studentsångare som är med ibland annat Finlandia. Tangarte i november, det vill säga Orquesta Tangarte och Blåsarsymfonikerna i gemensam tangoorgie, allt tillsammans med dirigenten Jonas Dominique. Det nya året inleds med Trettondagsaftonskonsert – La Traviata och maestro Giordano Bellincampi på pulten. Asså, vilken grej, Giordano i Linköping, det trodde ni inte va? Malin Broman spelar Beethoven i februari och gör även dirigentdebut. Malins vardagsjobb är att vara konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester. Häftigt. Därefter är Beata Söderberg, bördig från Linköping cellosolist i konserten som heter Världens skapelse. Beata kommer med sin varma ton spela Concertino av Martinu. Säsongen avslutar vi tillsammans med våra vänner i Stockholms Läns Blåsarsymfoniker, då blir det Dubbelsymfonikerna – Mahler och Munktell med barytonen Olle Persson. Raggadisch. Ett bra jobb med att få ihop säsongsprogrammet 17/18 har gjorts av chefsdirigenten, programrådet och min företrädare. Nu är det bara att knyta ihop säcken och se till att det blir verkstad. Kom igen nu Linköping! Håll ut. Håll utkik.

Men först en skön Valborg.

Ärlan på åkern och orren i fur´n.

Peter Stolpestad, länsmusikchef