blogg 18 maj


Bernhard Crusell hade ett fint jobb som soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet i Stockholm i början av 1800-talet. Dessutom har han satt stor prägel på musiken i Linköping har jag fått lära mig, bland annat genom Crusellkonserterna som gjordes för att samla in pengar till de stackars musikernas pensioner. Konsertsalen i Linköpings konserthus är döpt till Crusellhallen, vår konsertserie heter Crusellserien och en av våra tre ensembler har fått namnet Crusellkvintetten. Crusell själv kom till Linköping för snart tvåhundra år sedan och blev musikdirektör i den dåvarande militärmusiken i staden, som idag är Östgötamusiken. Som kompositör så tillverkade den gode Bernhard Crusell många fina verk, bland annat klarinettkonserter, en stor mängd kammarmusik men även vokalverk. I Linköping är Crusell stor, i alla fall i musikkretsar. Alla orkestrar har sin egen tradition och stolthet. Några har spelat sedan femtonhundratalet och andra är så unga som hundra år. Oavsett ålder så finns ett arv att förhålla sig till, hur vi sedan väljer att fortsätta slalomfärden i livets störtlopp återstår att se. Crusell satte igång ljuva toner som vi idag har med oss i ryggsäcken när vi nu planerar färden vidare.

Ikväll var det dags för årets Crusellkonsert i St:Lars Kyrka. Tillsammans med dirigenten Christina Hörnell och Linköpings Studentsångare blev det musik av Bernhard Crusell men även av Hugo Alfvén, John Williams och Samuel Barber i en välbesökt kyrka. Traditionen som Bernhard Crusell tog med sig till Linköping rullar vidare.

Veckan har i övrigt bestått av att möta musikchefskolleger från övriga läns länsmusik i Göteborg. Chefskollegiet är en bra samling med erfarna kvinnor och män från landets olika hörn och för en som jag, som är relativt ny bakom skrivbordet så är utbyte av erfarenheter mycket viktigt.

Så småningom blir det också bli dags för mig att hänga med våra ensembler ut i vekligheten. Hans och Greta, Känner du musiken? och Fem myror är fler än fyra elefanter är exempel på med vad vi når hundratals lyssnare varje vecka genom att ta musiken till våra fans. Östgötamusikens styrka ligger i relationen till medborgarna, det vill säga dagisbarnen, familjerna och pensionärerna – och alla andra som inte sorterar under dessa rubriker.

Sommaren närmar sig och så också utomhuskonserterna, Torg och Trädgård, en fin tradition med lättsammare låtar. I år gästas de av dirigenterna Emil Eliasson och Andreas Hanson, bägge tidigare mottagare av Crusellstipendiet. Eliasson är en ung komet, Hanson är en erfaren komet. Missa inte detta. 14 juni, 21 juni och 23 augusti. Efter semestern så är det åter dags för Östergötlands Musikdagar, en musikfest signerat den outtröttlige konstnärlige ledaren Staffan Mårtensson, också han soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet. Spännande program med världssolister utlovas och Östgötamusiken deltar på bred front.

Har jobbat cirka en månad här nu.

Glad såsom fågeln i morgonstuden hälsar jag våren i friska natur´n.

Peter Stolpestad, länsmusikchef