Ostgotamusikens loga guldfärgad

Nordisk Odyssé

Östgöta Blåsarsymfoniker
Dirigent: Andreas Hanson
Solist: Ture Herrgårdh, trumpet

Ur programmet:
Sibelius, Alfvén och Crusell

Torsdag 14 mars 2024, kl 19.00
Crusellhallen, Linköping Konsert & Kongress

Konsertlängd: Cirka 2 timmar 15 min, inklusive paus

Kl 18.15–18.45 i Foajén – Musik med ensemblen Alla Breve från Linköpings Kulturskola.


I mars, när vinter möter vår, tar dirigent Andreas Hanson och Östgöta Blåsarsymfoniker med oss på en resa genom vårt nordiska musikaliska landskap med besök i våra nordiska grannländer. De nordiska klangerna, med bland annat Sibelius och Alfvén, framförs tillsammans med dirigent Andreas Hanson. Och det kan knappast bli mer lokalt när Östergötlands egen Ture Herrgårdh gästar oss som trumpetsolist i Bernhard Crusells Adagio och Polonaise.

En av våra största tonsättare var klarinettvirtuosen Bernhard Crusell, berömd i Europa i början av 1800-talet. Crusell växte inte upp i en musikfamilj. I stället fick han sina första lektioner av en av den svenska arméns första klarinettister vid namn Wester. Som 16-åring kom Crusell till Stockholm och var, trots att han till största delen var självlärd, redan då en skicklig musiker. I Stockholm började han också komponera. Militärmusiken följde Crusell genom hela hans liv och det var där han började sin musikerbana. Från 1818 och i princip fram till sin död var han sommartid musikdirektör vid de båda livgrenadjärregementena i Linköping.

Medverkande

Som uppvuxen i en familj med starka musikaliska traditioner i Malmö, inledde Andreas Hanson sina studier i trumpet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt i New York för NY Philharmonics legendariske solotrumpetare Phil Smith. Idag är han en välkänd dirigent och han har lett flera stora skandinaviska orkestrar, konserthus och operascener, som till exempel Kungliga Filharmonikerna, Sveriges Radios Symfoniorkester och Operahusen i Stockholm och Köpenhamn. Hanson har även undervisat i dirigering och orkesterspel vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


Den unge talangfulle trumpetaren Ture Herrgårdh växte upp i Mjölby, läste på De Geergymnasiet i Norrköping och flyttade därefter till Malmö för att börja på Musikhögskolan i Malmö där han studerade för Håkan Hardenberger och Gustav Melander. Ture bor just nu i Hannover i Tyskland för att avsluta sin Masterutbildning med handledning av trumpetsolist Jeroen Berwaerts. Ture vann Polstjärnepriset 2019, när han var 18 år, och det är första gången i Polstjärneprisets historia som en trumpetare vinner.

BILJETTINFO
Biljetter säljs på vår hemsida, klicka på knappen KÖP BILJETT ovan.

Biljettkassa
En timme innan konsert är biljettkassan på Linköping Konsert & Kongress öppen.

Stora Teatern i Linköping, Platensgatan 12.
Öppet måndagar kl. 10.00-14.00

Stora Teatern i Norrköping, Teatertorget 1
Öppet onsdagar kl. 10.00-14.00

(Obs! En serviceavgift på 30kr/order tillkommer vid köp i biljettkassorna på teatrarna).

Kundservice Scenkonst Öst
Ordinarie öppettider tisdag, onsdag och fredag kl. 10.00 – 13.00
Telefon: 020-51 51 20
E-post: infobiljett@scenkonstost.se


Datum

14 mars 2024

Tid

19:00
PRISER

Biljetter:
Ordinarie 360:-
Senior 65+: 320kr
Medlem i Vänföreningen till Östgöta Blåsarsymfoniker 290:-
Studerande med studentlegitimation 150:-
Barn/ungdom (t.o.m. 19) år 100:-

Obs! Garderobsavgiften tillkommer, den ingår inte i priset.