Ostgotamusikens loga guldfärgad

Östliga vindar

Östgöta Blåsarsymfoniker
Dirigent: Geoffrey Paterson
Solist: Niklas Sivelöv

Ur programmet:
Janácek, Stravinsky, Liszt

Torsdag 30 november kl 19.00
Crusellhallen, Linköping Konsert & Kongress

När Igor Stravinsky besökte Stockholm 1961 för att se den svenska uppsättningen av hans egen opera Rucklarens väg i regi av Ingmar Bergman lär han ha blivit stormförtjust. Vi hoppas göra er lika stormförtjusta med denna konsert där det blåser in musikaliska vindar österifrån.

Tonsättaren, pianisten och dirigenten Igor Stravinsky levde under större delen av sitt liv i Frankrike och USA. Mängder av östeuropeiska folkmelodier går att höra i Stravinskys musik, men själv ville han framför allt vara modern i sitt komponerande. Och visst blev Stravinsky också själva symbolen för just modern musik.

Han var ofta själv dirigent eller solist vid uruppföranden av hans verk och så även vid uruppförandet av hans Konsert för piano och blåsare då han själv medverkade som pianosolist. Verket blev färdigt 1924 under Stravinskys neoklassicistiska period. Han lär inte ha tyckt om kombinationen stråkar och piano, men såg klangen från blåsinstrument som en förlängning av pianot.

Denna kväll får vi uppleva Niklas Sivelövs version av Stravinskys Konsert för piano och blåsare. Niklas är, förutom en enastående pianist, också själv tonsättare och en skicklig improvisationsmusiker. Vi är också väldigt glada över att dirigenten Geoffrey Paterson kommer för att tillsammans med Östgöta Blåsarsymfoniker även bjuda på musik av Franz Liszt och Leos Janáček.

Observera byte av dirigent: vi välkomnar Geoffrey Paterson som dirigent istället för Joachim Gustafsson.

Medverkande

Geoffrey Paterson är en framstående dirigent som vann Leeds Conductors’ Competition 2009 vid endast 25 års ålder och har sedan dess etablerat sig som en internationell stjärna inom dirigentvärlden. Paterson har arbetat med en mängd olika ensembler, inklusive BBC Symphony Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, Norwegian Radio Orchestra bland andra. Han är särskilt känd för sitt engagemang inom samtida musik, inklusive uruppföranden av verk av exempelvis Sir Harrison Birtwistle. Han har även dirigerat flertalet operauppsättningar för bland annat Royal Danish Ballet, Royal Danish Opera, Glyndebourne Touring Opera och English National Opera. År 2020 gjorde Paterson sin debut på BBC Proms med Steve Reichs City Life och återvände år 2022 med London Sinfonietta.

Som en av de ledande skandinaviska pianisterna har den prisbelönte pianisten och kompositören Niklas Sivelöv tagit sin karriär till nya internationella höjder med en omfattande katalog av inspelningar för bolag som BIS, Caprice, Dacapo, Naxos, Toccata Classics och AMC Classical. Hans konsertkarriär sträcker sig över fyra kontinenter, inklusive arenor som till exempel Leipzig Gewandhaus, Barbican, Carnegie Hall, Kennedy Center, Tivoli Köpenhamn och Atheneum i Bukarest. Sivelöv bor i Malmö och är professor vid Det Kongelige Danske Musikakademi i Köpenhamn och han adlades nyligen av drottningen av Danmark som riddare av Dannebrogsorden.


BILJETTINFO
Biljetter säljs på vår hemsida, klicka på knappen KÖP BILJETT ovan.

Biljettkassa
Stora Teatern i Linköping, Platensgatan 12.
Öppet måndagar kl. 10.00-14.00, samt en timme innan föreställning

Stora Teatern i Norrköping, Teatertorget 1
Öppet onsdagar kl. 10.00-14.00, samt en timme innan föreställning

(Obs! En serviceavgift på 30kr/order tillkommer vid köp i biljettkassan).

Kundservice Scenkonst Öst
Ordinarie öppettider tisdag, onsdag och fredag kl. 10.00 – 13.00
Telefon: 020-51 51 20
E-post: infobiljett@scenkonstost.se


Datum

30 november 2023

Tid

19:00
PRISER

Biljetter:
Ordinarie 360:-
Senior 65+: 320kr
Medlem i Vänföreningen till Östgöta Blåsarsymfoniker 290:-
Studerande med studentlegitimation 150:-
Barn/ungdom (t.o.m. 19) år 100:-

Obs! Garderobsavgiften tillkommer, den ingår inte i priset.