Ostgotamusikens loga guldfärgad

Sången från jorden

Östgöta Blåsarsymfoniker
Dirigent: Alexander Hanson
Solister: Maria Forsström, mezzosopran
Joachim Bäckström, tenor

Torsdag 19 oktober, kl 19.00
Crusellhallen, Linköping Konsert & Kongress


Ur programmet:
Mahler Das Lied von der Erde

Många nämner Gustav Mahlers Sången från jorden som ett idealverk och Dmitrij Sjostakovitj valde till och med att bli begravd med verkets partitur. Vad är det som gör att så många människor blir så djupt berörda av detta verk?

När Sången från jorden skrevs hade Mahler haft ett eländigt år. Hans äldsta dotter gick bort i difteri, han blev uppsagd från Wienoperan på grund av antisemitiska strömningar och hans egen hälsa sviktade. Verket är en symfoni som består av sex sånger. Mahler själv ville inte döpa sitt verk till symfoni nr 9 på grund av vidskeplighet. Beethoven, Schubert och Bruckner hann endast fullborda nio symfonier innan de dog och på detta sätt försökte Mahler lura döden. Mahler dör i stället när han fullbordat det verk han skrev efter Sången från jorden – nämligen hans Symfoni nr 9. Båda dessa symfonier uruppförs först efter Mahlers död.

Sången från jorden bygger på kinesiska texter från 700-talet med Mahlers favorittema livet och döden. Naturen, som representerar det eviga, genomsyrar verket. Det är kanske just detta som gör Sången från jorden oemotståndlig? Att Mahler lyckas beskriva skönheten med livet trots, eller kanske på grund av, att det kan vara kort och smärtsamt medan naturen lever vidare?

Vi ser fram emot att få bjuda er på Mahlers mästerverk tillsammans med sångsolisterna Maria Forsström och Joachim Bäckström under ledning av Alexander Hanson.

Medverkande

Alexander Hanson är en av landets främsta dirigenter och en ofta återkommande gästdirigent hos många berömda orkestrar i Europa. Han tuderade till dirigent vid den världsberömda Sibeliusakademin i Helsingfors och 2012 gjorde han sin debut i London med The Royal Philharmonic Orchestra. Hanson har också studerat trumpet vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Maria Forsström, mezzosopran, har uppträtt på många av världens scener med bland annat Mahler. Maria om verket: ”I Das Lied behöver man, förutom de rent vokala kraven, även gå djupt in i dess texter: om jorden, ensamheten, ungdomen, skönheten, berusningen, avskedet. Allt är skönhet och förgänglighet på vår levande, blomstrande jord; allt är kärlek, världen är som berusad av själva livet, evigt.”

Joakim Bäckström, tenor, har denna säsong gästat Finlands Nationalopera där han framträtt som Siegmund i en ny produktion av Valkyrian. Joachim har även sjungit Hoffmann i Hoffmanns äventyr på GöteborgsOperan och framträder i vår i rollen som Cavaradossi i Tosca på Kungliga Operan. Föregående säsong innefattade debuter i två ikoniska titelroller, Peter Grimes i David Radoks nyproduktion på Janácek Theatre i Brno och därefter Don Carlos på Theater Basel.

Biljettinfo

Biljetter säljs på vår hemsida, klicka på knappen KÖP BILJETT ovan.

Biljettkassa
Stora Teatern i Linköping, Platensgatan 12.
Öppet måndagar kl. 10.00-14.00, samt en timme innan föreställning

Stora Teatern i Norrköping, Teatertorget 1
Öppet onsdagar kl. 10.00-14.00, samt en timme innan föreställning

(Obs! En serviceavgift på 30kr/order tillkommer vid köp i biljettkassan).

Kundservice Scenkonst Öst
Ordinarie öppettider tisdag, onsdag och fredag kl. 10.00 – 13.00
Telefon: 020-51 51 20
E-post: infobiljett@scenkonstost.se


Datum

19 oktober 2023

Tid

19:00
PRISER

Biljetter:
Ordinarie 360:-
Senior 65+: 320kr
Medlem i Vänföreningen till Östgöta Blåsarsymfoniker 290:-
Studerande med studentlegitimation 150:-
Barn/ungdom (t.o.m. 19) år 100:-

Obs! Garderobsavgiften tillkommer, den ingår inte i priset.