blogg 7 januari

God fortsättning på 2018 till alla! Hoppas julen har varit skön, att ni inte smällde sönder öronen på nyårsafton och att 2018 har börjat på ett bra sätt. På Östgötamusiken har vi haft lite julledigt efter en intensiv period då våra underbara musiker turnerat runt för fullt i hela regionen. Barn, unga, familjer och äldre har under några veckor fått julmusik av våra tre ensembler. Men nu är det nytt år och vi har börjat med dunder och brak.

Den 2a januari började vi repetera inför Trettondagsafton. Det blev succé, sannerligen, i ett proppfullt Konsert & Kongress och det kändes bra att årets första konsert blev en sådan härlig take-off på det nya året. Tillsammans med Östgöta Kammarkör, dess underbara ledare Christina Hörnell och Östgöta Blåsarsymfoniker framförde vi en konsertant version av Giuseppe Verdis La Traviata. Vi presenterade en fantastisk laguppställning under ledning av den dansk-italienske dirigenten Giordano Bellincampi. Solister var Kari Postma från Norge, i rollen som Violetta, Adam Frandsen från Danmark, i rollen som Alfredo, norrmannen Audun Iversen i rollen som Germont och de svenska solisterna Emelie Kroon som Annina och Flora, Oscar Quiding som Dottore och kammarkörens egen Björn Österlöf som Marchese. Publiken jublade och vi fick höra fantastiska delar av operan. Efter att de elvahundra i publiken lämnat Crusellhallen så fortsatte kvällen med dans och mat i Garden, till levande musik av våra musiker som levererade några timmar till. Vi är helnöjda och jag som länsmusikchef är riktigt stolt över en arbetsplats som producerar så mycket bra saker med relativt små och väl slimmade resurser.

Tack hela Östgötamusiken. Tack alla våra goda samarbetspartners. Tack vänföreningen. Tack alla som besöker våra konserter.

Tack till alla som var med på årets första och hittills bästa konsert!

Vi har nu påbörjat planeringen av säsongen 2018/19. Vi har nu klart med solister som David Huang, Tanja Tetzlaff, Ida Sand, Miriam Treichl, Anne-Sofie von Otter, för att nämna några. Det blir konserter som just nu har arbetsnamnen ”Carmen”, ”Barbra Streisand”, ”Förintelsens minnesdag”, ”Make music great again” med mera. Vår konstnärlige ledare Christoffer Nobin och vårt programråd gör ett fint jobb med att lägga bitarna i pusslet som just nu bearbetas.

Välkomna alla på våra konserter. Nästa tillfälle i Crusellserien är 22 februari då Malin Broman spelar Beethovens violinkonsert. Den 26 januari spelar vi tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester i en konsert som heter just ”Tillsammans”. Däremellan syns och finns vi i hela regionen. Det blir också en skiva så småningom med Georg Riedels musik skriven för och med Östgötabandet – inspelning pågår.

Välkommen till 2018!

Peter Stolpestad, länsmusikchef