blogg 29 september

Man kan inte annat än vara nöjd efter den härliga säsongsöppningen, “Enigma” med Östgöta Blåsarsymfoniker. Den senaste veckan har det laddats inför den nya säsongen som nu dragit igång. Inför en välbesökt Crusellhall med både trogen och ny publik så visade musikerna var skåpet skall stå – och hur. Programmet innehöll Blitz av Derek Bourgeois, Ekon över Kongahälla av Andrea Tarrodi och Enigmavariationer av Edward Elgar. Våra egna fantastiska hornister, Katarina Andersson och Erik Rapp var solister och gjorde framträdandet med bravur. Det märktes på applåderna. Den trogna hemmapubliken verkar gilla musik med lite tuggmotstånd och det gillar vi. Det behöver inte vara mainstream och lättsamt, det får gärna innehålla musikalisk substans i det vi gör och det känns härligt. Vår chefsdirigent Christoffer Nobin intog arbetsplatsen med dunder och brak och vi ser alla fram emot en framgångsrik tid framöver.

Som länsmusikchef får man sannerligen jobba med smått och stort, långt och kort, det ena och det andra. Ibland skriver jag programtexter och ibland pratar jag med sponsorer. Jag träffar härliga politiker och en skön vänförening. Det blir många mail och möten och så får jag tack och lov tid att sitta i fåtöljerna på kontoret tillsammans med mina kolleger och bara snacka för att just bara snacka. Men det som ändå känns som det viktigaste, det är konserterna och tillfällena då jag möter publiken, som presentatör och i pauserna. Det är trots allt musiken som alltid skall stå i fokus.

Kommande vecka träffar vi några personer som sökt jobb som marknadsförare, det är samverkansmöte och möte med några företagare. Vi fortsätter förbereda kommande konsert i Crusellserien, Finländska pinnar, då vi tar avstamp i att Finland blev självständig nation för hundra år sedan. Så klart blir det mycket finsk musik, inte bara Sibelius utan också Jukka Linkola och Cecilia Damström för att nämna några. Den tolfte oktober blir Finlands sak vår.

Efter kvällens säsongsöppning så beställde vi pizza och umgicks på jobbet. Alla verkade nöjda och belåtna och det känns som att höstsäsongen startat på ett bra sätt. Och på frågan om vi gör rätt saker så är svaret just nu ja.

Peter Stolpestad, länsmusikchef