blogg 19 april

Idag har jag jobbat ett år i Linköping. Mycket har hänt och det känns fortfarande som jag har ett utmanande och spännande jobb. Utanför kontorsfönstret påminner domkyrkans kyrkklockor mig att klockan passerat 18. Idag har varit en bra och innehållsrik dag. Jag har nyheterna på i datorn som bakgrund till skrivjobb och summering av dagens sammanträden och möten.

Årligen träffar jag som länsmusikchef regionens och kommunens politiker och tjänstemän. I dag var en sådan dag, det vill säga huvudmannaöverläggning. Dagordningen hjälper oss att ange den rätta tonen, ”länsmusikchef Peter Stolpestad presenterar Östgötamusikens verksamhetsplan och….” Se där ja. Överläggningen är en viktig dialog för att genomlysa om vi gör rätt saker, enligt de direktiv vi har. Spännande. Utvecklande. Viktigt och bra. Jag inledde med en ovanlig överraskning. Som uppvärmning spelade jag en snutt från vår kommande skiva, ”Signerat Riedel”, det vill säga Östgötabandet och Georg Riedel. Det är trots allt musik vi håller på med, och mitt bland alla dokument och mail så kan det vara bra att påminna oss alla om musikens förmåga att skapa en atmosfär. Mötet blev ett bra samtal, tycker jag. Kanske lite tack vare inledningen med musik.

Samtidigt som jag satt i konferensrummet med våra goda politiker och tjänstemän så pågick repetitioner med Östgöta Blåsarsymfoniker och dirigenteleverna från Kungliga Musikhögskolan. Musik av Forsman, Tarrodi, Elgar, Stravinskij med flera ekade friskt. Är du i Stockholm på lördag så kan du höra oss i Kungasalen på Kungliga Musikhögskolan. Det blir en fin konsert med framtidens musikledare vid rodret.

I maj månad avslutar vi vår abonnemangserie med konserten Dubbelsymfonikerna, det vill säga vi och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker som tillsammans bildar en gemensam orkester. Sångsolist Olle Persson och tillbaka som dirigent är Cathrine Winnes, tidigare chefsdirigent hos oss. Då påbörjar vi också försäljning av nya abonnemang för det kommande spelåret. En säsong som innehåller dirigenter som Anja Bihlmaier och Paul Meyer och solister som David Huang Trio, Johanna Rudström, Ida Sand, Gunilla Backman, Rickard Söderberg med många fler. Vi har döpt konserterna till Ludwig van, Paris 1918, Make music great again, Barbra Streisand, Förintelsens minnesdag, Gulda cellokonsert och Carmen. Missa inte dessa spännande tillfällen. Som vanligt inleder vi med peptalk, ett möte med några av de medverkande i ett inledande samtal inför konserten.

Ett år har gått. Östgötamusiken känns som en bra arbetsplats.