blogg 11 oktober

 

Nu är det Finland som gäller på jobbet, hela veckan. Östgöta Blåsarsymfoniker repeterar musik av Jukka Linkola och Jean Sibelius samtidigt som Linköpings Studentsångare sjunger Cecilia Damström och Leevi Madetoja så det står härliga till. På torsdag fyller vi Crusellhallen med musik som har koppling till vårt grannland och vi har valt att ge produktionen titeln Finländska pinnar. Slagverksduon MalleusIncus som består av Patrick Raab och Johan Bridger är solister i Tobias Broströms Theatron, ett mustigt verk med imponerande teknik på marimbor och vibrafon. Det blir en härlig afton med verk som Mikä Ilmestys och Valkeat Kaupungit och årets Crusellstipendium delas ut till en ung lovande dirigent. Före konserten så värmer vi upp med ett peptalk, ett samtal som jag leder där vi pratar med kvällens solister Johan och Patrick, med vår dirigent Christoffer Nobin och även med tonsättarna Cecilia Damström och Tobias Broström. Extra allt med andra ord.

Jag har en personlig relation till Finland eftersom min mamma kommer från Kemi. Som barn åkte jag mil efter mil i familjens SAAB V4 genom de tusen sjöarnas land. Vi hälsade på en rad härliga släktingar, de flesta pratade starkt och mycket och det var inte mycket jag förstod, men de varma kramarna fanns där likt de långa härliga bastubaden och den speciella bastukorven. Det är klart att med finsk sisu i blodet så känns Finlandia av Jean Sibelius lite extra häftig, speciellt på torsdag när Linköpings Studentsångare fyller på med sina sköna röster. Det är med andra ord intensiva dagar på jobbet, även denna vecka. Musik och kreativitet verkar behövas mer än någonsin.

Välkommen till konserten på torsdag, det blir en finsk höjdare. Vi börjar som sagt redan klockan 18.15 med ett peptalk då vi laddar upp. Klockan 19 gör orkestern entré och konserten inleds då med Wedding Music. Fullt ös. Finlands sak är vår.

Peter Stolpestad, länsmusikchef