blogg 1 september

En fantastisk höstsäsong har startat på Östgötamusiken. Efter några veckors semester är vi på banan igen för att påbörja en spännande framtid. Augusti månad innebär Östergötlands musikdagar, Stadsfesten i Linköping, Torg- och grenadjärkonsert samt mycket mer. Vi har spelat med stjärnor som Camilla Tilling, Georg Riedel, Peter Asplund, Staffan Mårtensson och Andreas Hanson och mött fantastisk publik på platser som Åtvidaberg, Norrköping, Valö, Hägerstad. Stående ovationer. Långa applåder. Det gillar vi. Vi gillar att vara regionens stolta musikresurs som levererat musik sedan 1500-talet. När vi snart drar igång Crusellserien i Linköping så känns det riktigt inspirerande. Hyllorna fylls med noter, hotell bokas och vår konstnärlige ledare Christoffer Nobin och jag ser fram emot att möta vår publik vid många tillfällen framöver. För att vi skall vara maximalt tillgängliga för alla i regionen erbjuder vi nu busstransporter till konserterna i Crusellserien, till en början för de som bor i Kisa och Rimforsa. Alltså, ta direktbussen till konserten. Du slipper köra själv, vi spar på miljön och dessutom lär du träffa många andra trevliga musikälskare på bussen. Allt detta är tack vare ett gott samarbete med Sensus och Kinda kommun.

Våra konserter i Crusellserien kommer att inledas med ”pep-talk”, det vill säga ett försnack där vänföreningens ordförande och jag kommer att samtala med våra solister, kompositörer och självklart också med Christoffer Nobin eller någon annan dirigent. Det blir ett tillfälle att få träffa de som skall stå på scenen och höra lite om deras uppdrag och om musiken som skall spelas.

På den första konserten så är våra valthornister Katarina Andersson och Erik Rapp solister i Andrea Tarrodis Ekon över Kongahälla. Tarrodi beskriver på sin hemsida verket så här: Ekon över Kongahälla skrevs till minne av hornisten Sven Eliasson. En av Sven Eliassons favoritlåtar som han ofta brukade sjunga och spela på pianot var ‘Still crazy after all these years’ med Paul Simon. Fragment av den melodin går att skymta på olika ställen i stycket. Konserten inleds med Derek Bourgeois rafflande stycke Blitz och efter paus Edward Elgars Enigmavariationer, i ett färskt arrangemang av Ingvar Karkoff. Missa inte årets säsongsöppning. Vill du höra oss samtala om musiken före konserten så kommer du 18.15.

Till helgen är vi med och inviger Vallastaden 2017, Sveriges största bo- och samhällsexpo och i september återkommer jazztrumpetaren Peter Asplund för att lira med oss på Svensk Blåsmusikfestival då vi också har sit-in repetition med ungdomar från festivalen.

Mycket på gång. Det är härligt. Mellan varven hinner jag också möta en del goda förtroendevalda för att skapa goda och gynnsamma klimat och för att berätta om vad vi gör. Att vi lyckas omfamna hela länet med hjälp av våra ensemblers ihärdiga turnerande imponerar på många.

Mottot för alla i regionen kanske inte är så dumt ändå. För Östergötlands femhundratusen invånare fyller vi dagligen en viktig uppgift.

Peter Stolpestad, länsmusikchef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Stolpestad, länsmusikchef