Ostgotamusikens loga guldfärgad

Jazz- och folkmusikmatiné på Östergötlands Museum

Musiknod och Östgötamusiken är medarrangör i en ny Jazz- och folkmusikserie i Wallenbergssalen på Östergötlands Museum. Konserterna arrangeras av Make The Scene i samarbete med Östgötamusiken, Musiknod, BILDA, Softtube och med stöd från Kulturrådet.

Vårens datum för dessa konserter är:

11/2 – Ellas Kapell
25/3 – Kolonien
26/3 – Monday Night Big Band & Sinne Eeg – Thad Jones 100 år och Monica Zetterlund Tribute!
15/4 – Ellen Andersson
13/5 – Långbacka/Bådagård


ELLAS KAPELL – Lördag 11 februari
Ellas Kapell är bandet som startade i en gemensam kärlek för Ella Fitzgerald, men som sedan fått växa och formas av de fyra musikerna. Vår tids mest älskade jazzkompositioner ikläs helt ny kostym; vissa av låtarna får vara enkla, bäras av skörheten i text och harmonik, medan andra tar ut svängarna och ger rum för lekfullhet och ekvilibrism.

Ellas Kapell består av:
Lovisa Jennervall – sång
Manne Skafvenstedt – piano
Jon Henriksson – kontrabas
Edvin Fridolfsson – trummor

Datum: Lördagen 11/2 kl. 15.00
Dörrar: 14:30
Konsert: 15:00
Sittplats: 250 sittplatser – Fri sittning
Biljetter säljs på: www.makethescene.se


KOLONIEN – Lördag 25 mars

Internationellt hyllade Kolonien åker på turné med musiken från skivan ”Till Skogen”!

I över ett decennium har Kolonien varit en självklar del av den nordiska folkmusikscenen. Med sin karaktäristiska stämsång och mångfald av musikaliska influenser har de utmanat bilden av samtida folkmusik och skapat sin egen kreativa koloni; en blandning av akustisk roots-musik och hoppfull sing-along-pop som för samman flera världar.

Kolonien består av bröderna Erik och Arvid Rask, deras kusin Anna Möller och deras barndomsgranne, Mischa Grind.

Datum: Lördagen 25/3
Dörrar: 14:30
Konsert: 15:00
Sittplats: 250 sittplatser – Fri sittning
Biljetter säljs på: www.makethescene.se


MONDAY NIGHT BIG BAND & SINNE EEG – Thad Jones 100 år och Monica Zetterlund Tribute! Söndag 26 mars

Malmös Monday Night Big Band firar fyra(!) jubiléer år 2023 och för att fira ordentligt har de bjudit in jazzsångerskan Sinne Eeg!

För 100 år sedan såg storbandsledaren och kompositören Thad Jones dagens ljus, och för 45 år sedan spelade Thad Jones in en klassisk storbandsskiva med vår svenska jazzstjärna Monica Zetterlund! Dessa två begivenheter vill vi fira genom att låta Sinne Eeg sjunga några av de arrangemang som spelades in för 45 år sedan! Dessutom bjuder vi på ytterligare musik av Thad Jones samt några specialskrivna hyllningar till Thad, denne ikon inom storbandsjazzen.

Som om detta inte vore nog firar vi även att det är 75 år sedan Monday Night Big Bands grundare, Jörgen Nilsson föddes och att bandet firar 35 år!

Varmt välkomna till en hejdundrande och fyrfaldig jubileumsfest!!!

Datum: Söndagen 26/3
Dörrar: 14:30
Konsert: 15:00
Konsertlängd: 2 set med paus
Sittplats: 250 sittplatser – Fri sittning
Biljetter säljs på: www.makethescene.se


ELLEN ANDERSSON – Lördag 15 april

Hyllade Ellen Andersson åker på vårturné! Med två hyllade och prisade album i ryggen och ett tredje på väg presenteras nu 14 konserter under våren i Sverige och Danmark. Efter succédebuten ”I’ll Be Seeing You” 2016 som belönades med utmärkelserna ”Årets nykomling” av Sveriges Radio P2 och ”Gyllene Skivan” för årets bästa jazzutgivning var förväntningarna högt ställda – men när ”You Should Have Told Me” släpptes mitt under brinnande pandemi möttes hon av lyriska kritiker och en hängiven publik över hela Norden. ”Jag häpnar, och hisnar. En av de bästa svenska jazzskivor jag hört.”, skrev Johan Norberg i Tidningen Vi samtidigt som Jan Gradvall i DI Weekend konstaterade att ”så länge det finns artister som Ellen Andersson kommer svensk jazz klara även nästa generationsväxling”. Med en Grammis-nominering och Monica Zetterlund-priset i bagaget åker hon nu på turné med musik från sitt kommande, tredje album – en färgsprakande, dynamisk och innerlig hyllning till den legendariske pianisten Bill Evans och samarbetet med just Monica Zetterlund. Ellen har beskrivits som två röster i en – den unga, nyfikna och den äldre, erfarna – en människa med en sällsynt konstnärlig tyngd.

Datum: Lördagen 15/4
Dörrar: 14:30
Konsert: 15:00
Sittplats: 250 sittplatser – Fri sittning
Biljettpris: 300kr + service
Biljetter säljs på: www.makethescene.se


LÅNGBACKA/BÅDAGÅRD – Lördag 13 maj

De har hyllats för sin förmåga att trollbinda publiken med sina tätt sammanflätade röster. En konsert med färgstarka och unika Långbacka/Bådagård är som att träda in i ett alldeles särskilt musikaliskt universum där genregränser utmanas och tradition möter progression!

Långbacka/Bådagård är sångarna och multimusikerna Maja Långbacka och Matilda Bådagård. Hejvilt blandar de folkmusik med pop på sitt säregna, filmiska sätt, har sedan starten väckt stort intresse – inte minst år då de är aktuella med filmmusiken från Camilla Läckbergs uppmärksammade film GLACIÄR.

– Vi älskar att få möta olika slags publik på olika typer av scener, från det lilla intima rummet till stora festivalhav, säger Långbacka/Bådagård.

Datum: Lördagen 13/5
Dörrar: 14:30
Konsert: 15:00
Sittplats: 250 sittplatser – Fri sittning
Biljetter säljs på: www.makethescene.se